Sağlık

Kalbinizi seviyorsanız haftada 2 gün balık yiyin!

Balıkların güçlü protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağ asitleri açısından da güçlü kaynaklar olduğunu belirten uzmanlar, birçok klinik çalışmanın sistematik balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri artırdığının raporlandığını söylüyor. 

Omega-3 yağ asitlerinin kalp-damar sağlığına birçok faydası bulunmaktadır.  Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitkisel kaynaklı besinlerin de bulunduğunu belirterek, “Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan yağlı balıklar; “Haftada en az 2 gün 150-200 gram diyete dahil edilmelidir.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık tüketiminin püf noktaları hakkında bilgiler verdi.

Balık protein, kalsiyum, iyot ve Omega-3 açısından zengindir

Balıkların ülkemizde özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilen protein kaynakları arasında yer aldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, “Balıklar zengin protein içeriğinin yanı sıra kalsiyum, iyot ve Omega-3 yağları açısından da zengin kaynaklardır. asitler. Birçok klinik çalışma, düzenli balık tüketiminin kalp krizi ve felç riskini azalttığını, bilişsel aktiviteleri artırdığını bildiriyor.” söz konusu.

Haftanın en az 2 günü balık tutun

Omega-3 yağ asitlerinin kalp-damar sağlığına pek çok faydası vardır; Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, keten tohumu, ceviz, semizotu gibi bitki kaynaklı besinlerin de bulunduğunu ancak bunların vücut tarafından emiliminin düşük olduğunu belirtti. “Dolayısıyla Omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir kaynak olan yağlı balıklar; “Haftada en az 2 gün 150-200 gram diyete dahil edilmelidir.” dedi.

Balık alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmeli?

Balığın hayatın her evresinde tüketilebileceğini kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, balık alırken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, hangi balıkların tercih edilmesi, hangilerinden uzak durulması gerektiğini şöyle anlattı:

-Öncelikle balığın taze olmasına dikkat edin. Bayat balığın kokusu daha ağırlaşmış, gözleri parlaklığını kaybetmiştir. Hafifçe bastığınızda dokunulan alan içe doğru çöker. Ayrıca taze balıkların solungaçları bayat balıklara göre daha kırmızıdır.

-Mevsim balıkları tercih edilmelidir. Genel olarak büyük ve büyük balıkların vücut için toksik olan cıva içerme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle küçük ve yüzey balıkları tercih edilmelidir. Örneğin bu aylarda; Uskumru, palamut ve istavrit tüketime uygundur.

Son kullanma tarihi yaklaşan ton balığı için histamin uyarısı

-Mevsimsel balıklara ulaşamıyorsak dondurulmuş balıklar da tercih edilebilir. Dondurulmuş balıklar sanılanın aksine; Tazeyken dondurulabildiği için besin değerinde büyük bir kayıp yaşanmaz. Ancak soğuk zincirin korunmaması sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle güvenli satıcılara yönelmekte fayda var.

-Ton balığı, daha kolay ve pratik olması nedeniyle taze balık yerine sıklıkla tercih edilmektedir. Son kullanma tarihi yakın olan ton balığının histamin içeriğinin artmış olma ihtimali vardır. Bu nedenle ton balığı alınacaksa mutlaka etiketlerinin incelenmesi gerekmektedir.

İdeal olarak fırında veya buharda pişirmek

-Balık pişirirken kızartma tekniği tercih edilmemelidir. Özellikle Omega-3 yağ asitlerinden faydalanmak için en ideal yöntem fırınlama veya buharda pişirme tekniklerini tercih etmektir.

-Balık tüketirken daha tok hissetmek için yanında salata ve limon tüketmelisiniz. Salata ve limonda bulunan C vitamini, balıktaki birçok vitamin ve mineralle sinerjistik etki yaratacaktır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

habersavastepe.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu